Πρόγραμμα & Σπουδές
Γενική Περιγραφή του Προγράμματος
Αντικείμενο - Σκοπός
Το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στην επιστήμη των τροφίμων, στη βιομηχανική βιοτεχνολογία και στην ανάπτυξη διεργασιών κυκλικής βιο-οικονομίας. Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι
Η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης σε θέματα που αφορούν στην ανάλυση της σύστασης τροφίμων και παράπλευρων ρευμάτων της βιομηχανίας τροφίμων, στη μηχανική και επεξεργασία τροφίμων, στη συντήρηση τροφίμων, στη συσκευασία τροφίμων, στις βιοδιεργασίες, στην εφαρμοσμένη μικροβιολογία, στην ενζυμική τεχνολογία, στη βιομοριακή μηχανική, στην ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων, στο σχεδιασμό βιομηχανικών διεργασιών, στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας βιομηχανικών διεργασιών, και στην ανάπτυξη νέων ζυμούμενων τροφίμων.
Η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών (ι) να προάγουν τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα της Επιστήμης Τροφίμων, της Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας και της Κυκλικής Βιο-οικονομίας, και (ιι) να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα του Π.Μ.Σ., με στόχο την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, καθώς επίσης και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
Ο απώτερος στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένων και σύγχρονων γνώσεων και ικανοτήτων σε επιστήμονες με πρότερη εμπειρία στα τρόφιμα, στη βιοχημική μηχανική και στη βιοτεχνολογία, αλλά και η εξασφάλιση των απαραίτητων γνώσεων και ικανοτήτων για νέους επιστήμονες από άλλα γνωστικά αντικείμενα οι οποίοι επιδιώκουν μια επαγγελματική ή ερευνητική σταδιοδρομία στο χώρο των τροφίμων, των βιοδιεργασιών και της κυκλικής βιο- οικονομίας
Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε κατόχους πτυχίου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. θετικών επιστημών και συναφών επιστημών της ημεδαπής και αντίστοιχων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχους τμημάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Γενική Περιγραφή του Προγράμματος
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του ΠΜΣ οι απόφοιτοι θα κατέχουν
Την ικανότητα να κατανοούν και να περιγράφουν τις βασικές αρχές και διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων και παραγωγής προϊόντων ζύμωσης.
Την ικανότητα να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας και τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη μεταποίηση και συντήρηση των τροφίμων για διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων με στόχο τη βελτίωση της διατηρησιμότητας τους και την παραγωγή τροφίμων προστιθέμενης αξίας.
Την ικανότητα να επιλέγουν κατάλληλο τύπο και υλικά συσκευασίας για διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, ικανοποιώντας την ισχύουσα νομοθεσία για τα υλικά σε επαφή με τα τρόφιμα, με απώτερο στόχο να σχεδιάζουν εναλλακτικά είδη συσκευασίας τροφίμων μειώνοντας την επίπτωση στο περιβάλλον χωρίς να περιορίζεται ο χρόνος ζωής του τροφίμου.
Τη γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της ενζυμικής τεχνολογίας, της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας, της εφαρμοσμένης μικροβιολογίας, της βιομοριακής μηχανικής και του μικροβιακού μεταβολισμού, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των γνώσεων αυτών στην ανάπτυξη νέων ζυμούμενων τροφίμων, στη βελτίωση υπαρχόντων ζυμούμενων τροφίμων και στην ανάπτυξη βιοδιεργασιών στην εποχή της κυκλική βιο-οικονομίας.
Την ικανότητα αξιολόγησης της σύστασης ανανεώσιμων πρώτων υλών (με έμφαση στα παράπλευρα ρεύματα αλυσίδων παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων) ως στοιχείο ανάπτυξης βιώσιμων βιοδιυλιστηρίων με επίκεντρο τη βιομηχανία τροφίμων και την παραγωγή προϊόντων βιο-οικονομίας.
Την ικανότητα σχεδιασμού και αξιολόγησης της βιωσιμότητας (σε τεχνολογικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο) βιομηχανικών διεργασιών μέσω της εκπόνησης
Την ικανότητα σχεδιασμού και αξιολόγησης της βιωσιμότητας (σε τεχνολογικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο) βιομηχανικών διεργασιών μέσω της εκπόνησης τεχνο-οικονομικών μελετών όπως και μελετών ανάλυσης κύκλου ζωής σε διεργασίες παραγωγής τροφίμων όπως και σε βιοδιυλιστήρια και βιοδιεργασίες.
Την ικανότητα αυτόνομης χρήσης σύγχρονου αυτοματοποιημένου εξοπλισμού και αναλυτικών τεχνικών στην χημεία και στην ανάλυση της σύστασης τροφίμων, ζυμούμενων προϊόντων και ανανεώσιμων πρώτων υλών.
Την ικανότητα αυτόνομης χρήσης εξειδικευμένων λογισμικών για τη βελτιστοποίηση, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων και βιοδιεργασιών.
Την ικανότητα να κατανοούν, να ξεχωρίζουν και να αξιοποιούν, ανάλογα με το στόχο, τα πλεονεκτήματα των συμβατικών βιομηχανιών τροφίμων, τα οποία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων όπως και διεργασιών κυκλικής βιο-οικονομίας θα οδηγήσουν σε βιώσιμες και κυκλικές διεργασίες με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας του ανθρώπου.
Τίτλος
Το Π.Μ.Σ. με τίτλο: «Ολοκληρωμένες διεργασίες κυκλικής βιο-οικονομίας στη βιομηχανία τροφίμων» απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο: «Ολοκληρωμένες διεργασίες κυκλικής βιο-οικονομίας στη βιομηχανία τροφίμων».
Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια πλήρους φοίτησης για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα γίνεται η παρακολούθηση των μαθημάτων, ενώ το τελευταίο είναι αφιερωμένο στην έρευνα και συγγραφή της μεταπτυχιακής ερευνητικής διατριβής και στην πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης.